úterý 8. listopadu 2016

Zahřívací veganská pomodoro polévka

Nemám ráda polévky (samozřejmě pokud nemluvíme o mé životní lásce, Pho bo). A rajčatové, respektive "po česku" rajské, to už vůbec ne (kterého kutila ze školní jídelny napadlo, že vrznout do naředěného rajčatového protlaku s poctivou porcí glutamátku trochu těstovin je dobrý nápad?).

 
Na podzim/v zimě je ale polévka geniální věc. Zahřeje, zasytí, je úplně jednoduchá a tahle umí ještě jednu super věc - je veganská a přitom to snad ani nepoznáte.

Jak to dělám já (asi tři porce):
500 gramů rajčat (asi 3 větší rajčata)
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
500 gramů rajčatového protlaku
hrneček zeleninového vývaru
1-2 lžičky třtinového cukru
1 lžička limetkové šťávy
sůl, pepř, pár lístků bazalky

1) Začneme zeleninovým vývarem, pokud ho nemáte - já vždycky nakoupím víc ingrediencí, udělám ho plný kastrol a rozdělím do sáčků, které zamrazím. Máte tak zeleninový vývar vždycky po ruce a jídla jsou mnohem chutnější, pokud ho použijete tam, kam obvykle dáváte jen vodu (ehm, ovesnou kaši tím nemyslím, že jo). Na porci zeleninového vývaru umyju a nakrájím na větší kusy jednu petržel, dvě mrkve a půlku cibule. Hodím do vody, osolím, opepřím a nechám i hodinu bublat.


2) Mezitím si nachystám základ polévky - rajčata omyju a nakrájím na osminky. Oloupu cibuli i česnek, cibuli také nakrájím na několik kusů a všechno pospolu hodím na pekáč. Zaliju olivovým olejem, trochu osolím a dám grilovat do trouby asi na 30-40 minut - doporučuju občas kontrolovat a promíchávat.

3) Jakmile mám zeleninu voňavě ugrilovanou, nachystám si velký hrnec, kam jí nasypu a ručním mixérem rozmixuju dohladka. Přidám protlak, trochu soli a pepře, cukr a šťávu z limetky. Přiliju vývar a ještě chvíli nechám povařit. Po vypnutí přidám nadrobno nakrájenou bazalku a hrdě servíruju! :-)

4) Pro nevegany, výborné je přidat mozzarellu. Možná je i veganská varianta nebo prostě polévka samotná, třeba s žitným chlebem:-)


Jedna porce obsahuje přibližně:
Bílkoviny:  4 g
Sacharidy: 32 g
Tuky:  3,5 g
Energie: 180 kcal

Vyzkoušejte i můj další vega počin - voňavý indický květák s brambory. A jaká je Vaše oblíbená podzimní polévka?:-)
 

Žádné komentáře:

Okomentovat