pondělí 17. října 2016

Veganský indický květák s brambory

Indická kuchyně je – dá se říct - přirozeně veganská. Využívá obrovského spektra aromatického koření, které a) je výborné na trávení, b) dodá jídlům tak zajímavou chuť, že na maso ani nepomyslíte. Nebo alespoň ne moc.


Učím se. Učím se vařit bez masa. Používat různorodá koření. Chápat, že většina živočišných produktů je krásně nahraditelná (a některé zase ne:-D). Dokázat ocenit jídlo, které kolem živočišných produktů ani neprošlo a vnímat ho jako plnohodnotnou krmi. Amen.
Ne proto, že se hodlám stát veganem – ale proto, že si chci na vlastní kůži otestovat, co konkrétně mému tělu ne(dělá) dobře. Dostala jsem se do té krásné fáze, kdy jsem víceméně spokojená s tím, jak mé tělo vypadá, takže dalším přirozeným krokem je zjištění toho, jestli mu dávám to, co doopravdy chce a zbytečně ho neunavuji a neničím.




Jak to dělám já (4 porce): 
1 reprezentativní hlavička květáku3 střední brambory
1 větší cibule
2 lžičky římského kmínu
4 hřebíčky
2-3 lžičky garam masaly
50 gramů mletých mandlí/mandlí na plátky
3 lžíce kokosového mléka
Pár snítek koriandru (případně 1 lžičku sušeného)
2 lžičky oleje (já použila kokosový)
3 větší rajčata
Cca 3 cm zázvoru
5 stroužků česneku

Zvesela a s písní na rtech začneme se zpracováním květáku a brambor – květák láskyplně umyjeme a rozebereme na růžičky (pokud budete ostudně neprecizní jako já, stačí ho prostě jenom tak nějak nalámat na menší kousky). Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a i s květákem dáme asi na 10 minut vařit do osolené vody. Po uplynutí doby zchladíme květák I brambory studenou vodou. Aby si nemysleli.

Mezitím si vezmeme největší pánev, co Vaše kuchyň ukrývá a rozpálíme v ní olej. Přihodíme římský kmín a hřebíčky a čekáme, co se stane. Až začne kmín řádně vyskakovat, umravníme ho přidáním nakrájené cibule, zázvoru a česneku. Jakmile přestaneme cítit “syrovou” vůni, přidáme pokrájená rajčata a mandle. Pět minut směs necháme bublat a odstavíme. Rozmixujeme téměř do hladka a osolíme.

Směs dáme znovu na oheň a přidáme garam masalu a nakrájený koriandr. Necháme pár minut povařit a přidáme uvařený květák a brambory. Necháme ještě 5-10 minut, opatrně mícháme, ať z jídla nemáme indickou kaši. Nakonec přidáme kokosové mléko, případně dosolíme dle potřeby.



Pro zajímavost, jedna porce obsahuje přibližně:

Bílkoviny: 6,3 g
Sacharidy: 25 g
Tuky: 9 g
Energie: 210 kcal


Jako příloha je super třeba divoká/krotká rýže, ale výborné je jídlo i samo o sobě.


Máte rádi netradiční chute? To se Vám bude líbit i recept na vietnamskou polévku pho.

Jaký je Váš oblíbený indický recept? Nebo indickou kuchyni vůbec nevyhledáváte?

1 komentář:

  1. Dnes jsem vyzkoušel, právě si užívám indické nebe :-) Více takových receptů, hehe! :)

    OdpovědětVymazat