čtvrtek 8. října 2015

Testování: ženšen LaVivant

Ženšen pravý je rostlinka, kterou na wikipedii ti dobří lidé označili jako léčivou drogu. Patří asi k nějznámějším bylinkám a tak i u nás vznikla firma, která se zabývá tím, že "vyrábí" její koncentrovanou formu. A mně ten zázrak nabídla k vyzkoušení:-)

Ženšen se pěstuje všude možně, ale podle místa, kde vyroste se zvětšují či zmenšují jeho léčivé účinky. 

Pro zajímavost, název "ženšen" se překládá z jednoho klasického čínského znaku, který je příbuzný například s významem jako „síla země v podobě člověka“ nebo "šlechtic" - kam až to může dotáhnout jedna rostlinka, že?:-) Není divu, má spoustu prokazatelných účinků na člověka i lamku - posiluje nervovou soustavu, imunitní systém, zlepšuje funkci metabolismu cukrů a tuků. U můžu prý dokonce funguje jako viagra, ehm. 
Víc o ženšenu si můžete přečíst tady.


Tekutý ženšen, který jsem dostala na otestování (La Vivant vyrábí taky kapsle) by měl obsahovat měsíční kúru - dostanete v balíčku i lžičku, kterou si dávku snadno odměříte.
Nebudu kecat, nebe v puse to není:D Pro chuť ale samozřejmě nikdo ženšen nebere, že jo :-) Co se účinků týče, přece jen je po měsíci těžké říct, že to opravdu funguje nebo nefunguje. Každopádně můžu říct, že i když s podzimem většinou přichází únava, depky, nachlazení a další radosti světa, mně se prozatím vyhýbají. Takže je dost možné, že to můžeme přičíst právě ženšenu:-) 

A co vy, berete nějaké doplňky stravy? Při tom posilování se začínám trochu bát o klouby, tak uvítám případné tipy i tímto směrem...mějte se krásně!:-)

1 komentář: