středa 14. října 2015

Podzimní cheesecake s chia marmeládou

Princ mezi zákusky. Suveréně balancuje mezi slanou a sladkou chutí, dokáže být pokaždé jiný a přesto je vždycky jasné, že jde o něj. Cheesecake. Jak se v lamí kuchyni peče zdravěji? :-)


Jeden cheesecake - zase jiný, řekla bych - jsem vařila už tady, na starém blogu. Tentokrát jsem se rozhodla použít sušenky i máslo a superpotravinovou tečku v podobě marmelády z chia semínek. Tu doporučuju i jinak!:-) Výborná je na pečivu, do jogurtu nebo do kaše.
Taky je koláč protentokrát tak trochu míšenec - má vanilkovou i čokoládovou část náplně.


Jak to dělám já:
Korpus:
150 g zdravějších sušenek
(mandle)
100 g másla

Krém:
2 ricotta
2x Lučina
2x vejce
třtinový cukr/jiné alternativní sladidlo
lžíce kvalitního kakaa

Marmeláda:
200 gramů ovoce
(třtinový cukr/jiné alternativní sladidlo)
1 velká lžíce chia semínek


Nejdřív si nachystám spodek - rozemelu sušenky na cimprcampr a to stejné udělám s mandlemi, pokud je chci přidat. Co se sušenek týče, samozřejmě ideální jsou celozrnné nebo alespoň nějak rozumně cereální sušenky, já použila Bebe extra cereální. Tradičně jsou s obyčejnými máslovými :-)
Do směsi přidám máslo, které si předtím roztopím a "rozmačkám" hmotu na dno pečící nádoby, viz. mé ilustrační neumětelské foto:D


V toaletní  míse si smíchám ricottu, Lučinu a vajíčka, podle chuti osladím. Půlku naliju na sušenkovou základnu, druhou půlku dobarvím kakaem a udělám s ní totéž:-) Dám péct do předehřáté trouby na 200 stupňů dokud nebude povrh nažloutlý, cca 40 minut.

Mezitím si připravím chia marmeládu - ovoce (já použila švestky, ale určitě to půjde i s hruškama, nebo v létě jahody, maliny,...) nakrájím na pidi kousky a v hrnci rozvařím se lžící vody a trochou sladidla, pokud chci. Když už je to kašička, přisypu chia semínka  a nechám ztuhnout.


Na vychladlý cheesecake inženýrsky aplikuju marmeládu a KAVABANGA:-)



Děláte cheesecake podle nějakého svého receptu? Nebo třeba chia marmeládu?:-) Mějte se krásně a jezte s úsměvem (a neusmívejte se s plnou pusou:D):-)

2 komentáře: