čtvrtek 15. října 2015

Belgium

Glykemický šok ve velmi nefitness stylu (ty jejich zatrolené vafle a pralinky), úchvatná architektura a úžasně pomalé tempo. Taková je pro mě Belgie.


Nůďo fakta
Belgie je poměrně malá zemička mezi Německem a severním mořem. Známá je především svým hlavním městem, které je zároveň hlavním městem Evropy - Bruselem. Sídlí zde Evropská komise a jiné mega důležité intituce. Nejčastěji zde uslyšíte francouzštinu. A i když na své francouzštině makám a už umím říct velmi užitečné věci, jako například "Jím pomeranč" nebo "Had žere pavouka", drobný report z krátké cesty do Belgie vám asi napíšu v mateřštině:-)

Boudička Evropské komise

Lidé
Jedna z věcí, která se mi na cestování líbí snad nejvíc je pozorovat lidi. Lidi z jiných končin, chovající se přirozeně ve svém kažodenním stereotypu. A i za těch pár dní jsem musela vyhodnotit, že Belgičané (i když zrovna Brusel je velmi, velmi kosmopolitní město) jsou neuvěřitelně klidní, trpěliví a milí. Když jsme si v kavárně poručili panini, pán nám ho pečlivě připravoval asi 20 minut. Mezitím se mu tam udělala fronta kolem 8 lidí, a zatímco v Brně/Praze/kdejaké tramtárii by mu už pravděpodobně host číslo jedna hodil šunku na hlavu, host číslo dva by sprostě nadával, trojka by si velmi nervózně poklepávala na hodinky a zbytek by naštvaně odešel bez žvance, tam byli úplně v pohodě. To samé ve frontách v obchodě, v koloně, v metru.
Vafle factory:-)

Čurající pako a podobně
Pokud jste v Bruselu, samozřejmě nemůžet minout některé zásadní památky. Většinu z nich jsme dokonce stihli v jednom dnu, a to navzdory mému orientačnímu nesmyslu, který bůhví jak dokázal, že jsme se z úplného centra dostali až mimo mapu Bruselu (nechtěně) a pak zase zpátky. 

Asi nejznámnějším prvkem je čurající chlapeček. Upřímně, se svým aktuálním oblečkem (ano, vážně, ta divná barbína má svou garderobu, dokonce třeba i anglický princ pro něj vždycky jednu dostane do uzlíčku jako dar, když jede do Belgie na návštěvu) vypadal trochu jako operátor od nás z firmy.

Atomium - původně to vlastně byla jenom sranda, která byla postavena v rámci výstavy a kam až to dotáhla!:-) Každopádně, stojí za to, je to údajně taková novodobá Eiffelovka. A stačí se na ní podívat zvenku (vevnitř akorát zaplatíte dost vysoké vstupné za nejvýše položené záchody v Bruselu).


Minieurope - miniatury důležitých evropských staveb. Za nápad jednička, na provedení mi trochu vadí fakt, že i když ideou Mini evropy je sjednocení a respektování nás všech, jednotnost tam moc nevládne. Belgie, Francie, Nizozemí tam má několik (hodně) modelů, Čechy, Slovensko, Rakousko nebo i moje milované Maďarsko každý jenom jednu.






Pokud už najdete toho holomka, co na Belgičany čůrá, jste kousek od Grand market. Je plné úžasných cejchovních domů, které mezi s sebou kdysi soutěžili, který bude nejkrásnější. Miss barák je impozantní:-)


Brusel je také plný krásných, velikých parků. Teď na podzim byly nádherně zbarvené.



Bruggy
Věděla jsem, že Bruggy navštívím, zbožňuju romantická, mírně zapadlá místa. A přesně takové Bruggy jsou. Krásná architektura, pomalé tempo, malebné uličky.






Prakticky
Jestli jsem vás navnadila do Belgie nakouknout, neváhejte. Z Prahy se tam dostanete přes Raynair cca za 1000 Kč (zpáteční letenka) a opravdu je tam co vidět i co obdivovat. Restaurace jsou tam pro nás opravdu dost drahé, ale různé "Café" dělají právě třeba panini nebo sendviče a to už se zaplatit dá:-) Rozhodně nevynechejte tradiční vafli a hlavně mi pak napište, jak se vám tam líbilo:-)




Plánujete taky nějaký podzimní výlet? Jestli ano, kam, jestli ne, kam byste chtěli?:-) Kouknout můžete i na to, jak jsme projeli Krétu. Mějte se krásně  buďte otevření zážitkům. 

1 komentář: