pondělí 14. září 2015

Minimalismus

Have less. Do more. Be better.


Minimalismus. Životní styl, postoj, pro někoho možná jenom póza. Já odjakživa všechno dokola pořád třídím, organizouju a před nedávnem jsem zjistila, že vlastnictví moc věcí mě svazuje. Necítím se dobře, když jsem obklopená tolika věcma, které nepotřebuju. Minimalismus proto chápu jako způsob, jak si uspořádat a "vytřídit" nejenom věci, ale i život. Zbavit se toho, co mě jenom tíží a udělat místo pro to opravdu důležité.

Protože mám ráda módu, jako první samozřejmě přišel na řadu v této očistě šatník. A věřím, že spousta z Vás má taky problém - přetékající skříň a přesto kolikrát ráno pocit, že vlastně nemá co na sebe. Přesně tohle může myšlenka minimalismu vyřešit:-) Sepsala jsem pro Vás postup, jak šatník vytřídit. Doufám, že alespoň někomu z Vás k něčemu bude:-)

1) Vyházejte úplně všechny věci ze skříně. Ano, riskněte, že už to všechno do ní zpátky nikdy nenaskládáte - to je přece účel:-)

2) Každý kousek oblečení je dobré si vyzkoušet. Jo, je to otravné, ale líp se pak rozhoduje. Všechno oblečení je pak potřeba rozdělit do tří hromádek: ano, nechat; ne, dát sežrat kočkám vyřadit; nevím, ještě se rozhodnu.

Padnoucí bílá košile je určitě potřebným basic kouskem. Hodí se skoro
ke všemu i téměř ke každé příležitosti. A sluší všem!:-)

3) Všechno, co zůstane na hromádce "ano" musí nekompromisně splňovat dokonale kritéria - sedí perfektně, nebo si už tři roky říkám, že do toho zhubnu? Hezky mi tvaruje postavu, nebo zbytečně zvýrazňuje širší stehna? Mint barva se mi líbí na ostatních holkách, i když mě nesluší...přece se ale těch šatů nevzdám, ne? Ten pletený svetr vypadá krásně, i když materiál dvakrát příjemný není...i tak nechat?
Zkrátka: všechny věci, které mají povolený znovu-vstup do skříně okamžitě by měly být naprosto vyhovující.


4) Těžké je to s hromádkou "nevím" - kolikrát jsou to věci, které jsme třeba dostaly darem, nebo i když nám nepadnou tak úplně ideálně, z nějakého důvodu se jich nechceme vzdát. Přesto by měly projít stejným testem jako hromádka (haha, při psaní slova hromádka se pubertálně pochechtávám) jedna. Super trik je třeba s ramínkama ve skříni - všechny si je uspořádejte, aby "zobáčky" měly jedním směrem a když si něco ze skříně vezmete na sebe, otočte ramínko do protisměru. Za půl roku uvidíte, které věci jste na sobě neměly ani jednou a tudíž je nepotřebujete (samozřejmě, těžce sezoních věcí se tohle úplně tak netýká).

    Nejlíp poslouží v (minimalistickém) šatníku univerzální, 
kvalitní věci, které se dobře kombinují. Za takovou věc považuji 
tuhle svoji oblíbenou shopper bag.

5) Všechny věci, které si chcete nechat si vyhažte jako hraboš  ladně vyskládejte třeba na postel nebo jinou velkou plochu. Jdou mezi sebou kombinovat? Jestliže si člověk/nečlověk/lama během předchozích kroků oblečení důkladně protřídí, pravděpodobně zjistí, že inklinuje k určitým barvám. Ideálně nějakým základním (já mám černo-bílou, jsem typ, který snese i takto tvrdší kombinace, klidně to ale můžou být také odstíny šedé, hnědé, nebo i tmavě modré) a pak nějaké "barevné" - u mě to pravděpodobně bude červená, růžová a žlutá. 
Pokud je mezi nimi věc, kterou můžete nosit třeba jen s jednou další, asi je lepší ji taky přehodit na hromádku "ne".


6) A co s kupou věcí, které je potřeba vyřadit? Já mám následující postup: ty zachovalé (žmolkované, roztržené, skvrnovaté věci vyhazuju rovnou) nejdříve nabídnu kamarádkám nebo rodině. Co zbyde, pokusím se prodat, ráda mám tuhle stránku. (Přes pravý horní odkaz na mém blogu se můžete dostat i přímo do "mého" second-handu:-)) A co se nějakou dobu neprodá, vhodím do speciálních kontejnerů na oblečení, které pak jdou do armády spásy. 


A malá rada nakonec: nečekejte, že všechno vytřídíte napoprvé, většinou je takováhla restrikce šatníku běh na dlouhou trať. Ze začátku těžká, čím ale jste dál, tím víc osvobozující. A stojí to za to:-)

Opravdu mě zajímá - snažíte se svou skříň třídit, nebo si v hodně věcech libujete? Kolik asi máte věcí v šatníku/botníku/šperkovnici?:-) 


12 komentářů:

  1. K vytřídění skříně už se dlouhou dobu chystám, musím do toho konečně šlápnout, jinak už nebudu mít co kam dávat ;). A musím souhlasit, já jsem spíš taky minimalista než sběratel ;).

    LenaČerge

    OdpovědětVymazat
  2. Já netřídím, ani to nějak v plánu nemám, přestože bych to potřebovala :D Naopak, věci shromažďuju, takže mám strašně moc oblečení a nemám co na sebe :D Ale fakt by mi to prospělo... to je pravda. Návod jsi sepsala moc hezky, vypsala jsi sem užitečný rady, co se hodí :)
    Akorát mě trochu deptá ten font, protože nebere háčky a taky se celkem špatně čte :/

    OdpovědětVymazat
  3. Krásne oblečenie i náhrdelník. Ako pozerám na fotke, moc ti to sekne a inak tá koníková košieľka je fakt krásna

    www.co-je-dobre-to-musim-mat.blogspot.sk

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! :) Já jsem šatník za prázdniny pořádně protřídila, protože už to takhle vážně nešlo dál.. jsem totiž specialistka na výhodné nákupy a dřív mi bylo úplně jedno, jestli daná věc mi je malá/velká, jestli je třeba zářivě růžová, hlavně, že se to přeci vyplatí koupit ;).. takže se v mém šatníku nacházely kousky, které jsem neměla ani jednou na sobě a bylo vážně zbytečný si je nechávat.. teď už naštěstí nedám na "dobré" rady kamarádek, abych do svého šatníku přidala nějaké barvy, nebo vzory.. prostě černá je moje celoživotní láska ♥

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Super krásný článek a upřímně jsem se pobavila. Moc mě baví, jak píšeš <3
    Ta košile se zvířátkama (možná srnkama, těžko se to poznává) je uplně božská, takovou bych potřebovala :)
    Jinak, mamka říká, že mám v šatníku milion nepotřebných věcí, já to samozřejmě vidím naprosto jinak :D
    Srdečně zvu tebe i všechny tvoje čtenářky na giveaway o rtěnku v tužce od Maybelline Color Drama, ve dramatickém, podzimním odstínu :)
    I am clarella ...

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý článek. Já bych potřebovala skříň taky protřídit, už jsem to nedělala hrozně dlouho. Můj probém je, že nerada vyhazuju věci, protože
    a) mohla bych to ještě někdy potřebovat
    b) ještě by to mohlo sloužit - byť jsem to neměla rok na sobě a nebo jsem si to za ten rok vzala jen jednou, jen proto, abych si je vzala (a přitom nemám pocit, že by mi nějak extra slušely nebo jsem je měla ráda).
    A ostatně nemám to tak je n s oblečením, ale i s jinými věci, třeba knížkami nebo některými věcmi do domácnosti. V tomhle směru je mor to, že se syn odstěhoval do samostatného bydlení - v jeho pokoji zůstaly prázdné skříně....

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to musím říci, že jsem pravý opak, protože kolem sebe mám docela dost věcí a všechny je potřebuju! :D Ty nepotřebné už jsem totiž dala pryč :D A přiznávám, že mě ty věci ani už moc nebaví fotit a pak někam nahrávat, tak je radši dám do kontajneru od charity :)

    OdpovědětVymazat
  8. taky si vždycky říkám, že mám moc zbytečných věcí, jdu je vytřídit, ale zbavím se tak jednoho-dvou kusů, prostě se neámím věcí vzdát, vždycky si řeknu, že je ještě někdy upotřebím :D hrůza.

    OdpovědětVymazat
  9. Ja som robila pred letom veľké upratovanie v skrini a s veľmi veľa vecami som sa rozlúčila :( :D
    Original copy blog

    OdpovědětVymazat