Doufám, že ve Vaňkovce zase letos budou ti mírně děsiví, vyšinutí plyšoví sobi. Takže jak se tak na ně těším, zničehonic se mě zmocnila vánoční nálada a napadlo mě po delší době upéct perník - krásně voňavý skořicí i badyánem, zkrátka vším, co tam patří. Ale jak ho udělat ve zdravější verzi?:-)
Nechci psát, že je úplně super fitness, protože není. Chtěla jsem ale najít recept, který bude kompromisem mezi "to je zdravé, to můžu" a "yumeeeeeeeee, ale budu tlustá". A myslím, že se povedlo :-)
Jak to dělám já:
70 g tuku (máslo, kokosový olej,...)
300 g mouky ( já použila asi 200 g celozrnné, 100 g klasické hladké)
prášek do perníku
vanilkový cukr (dá se koupit i třtinový)
půl hrnku cukru nebo jiného sladidla (já použila nerafinovaný cukr)
100 ml podmáslí
hrnek mléka či jeho alternativy
1 slepičí ovulaci vajíčko
2 lžíce marmelády (ano, vážně má přijít do těsta)
1 lžíce kakaa
V jedné nádobě smíchám všechny tekuté ingredience (ehm, máslo je tekuté, pokud se rozehřeje, pozor ale, aby nebylo teplé a vajíčko se nesrazilo), ve druhé suché. Pořádně protřepu a smíchám směsy dohromady. Peču asi půl hodinky při střední teplotě. Po vychladnutí můžu potřít vrstvičkou marmelády a popraškem kokosu :-)
Vyzkoušet můžete i úžasný a zdravý cheesecake - recept zde :-)
A jak máte perník rádi vy? :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat